Deníček Yuhůův

archiv za měsíc bezen 2007

05. 03. 2007

trvaly odkaz

Tabuizovaná podlaha

Moje kočka Čárka má novou zvláštní úchylku. Když jsem chodil na základku a na gympl, tak jsem cestou horní ulicí, kde je chodník dlážděný půlmetrovými dlaždicemi, zásadně nešlapal na okraje dlaždic. Nevím proč, asi abych odvrátil nepřízeň bohů, či co. Později přibylo pravidlo, že se smí šlapat jenom na dlaždice černé a nesmí se šlapat na bílé. Nebo cestou domů od ségry kolem parku nesmím šlapat na dlaždice, které jsou prasklé, nebo na takové, na které padá stín kmene nějakého stromu. Občas je to dost krkolomné, tedy noholomné. Taková veselá zábava. A prý je to v určitém smyslu dědičné.

Zjistil jsem, že podobnou hru už asi dva měsíce hraje Čárka u mě v pokoji. Má chudinka trochu těžší pravidla -- nesmí šlápnout na podlahu. Smí na židle, na stoly a police, na postel, na žehlící prkno, na topení, na futrál od kytary a na skříně. Podlaha je ale tabu, na ni šlápnout nesmí. Když už to nejde jinak a na podlahu je třeba šlápnout, smí tak kočka podle svých pravidel učinit pouze na dobu nezbytně nutnou, to jest asi tak na půl sekundy a pouze v případě, kdy jde ven nebo dovnitř. I v případě cesty ven to dělá tak, že skočí na dveře, zachytne se v metrové výšce o koberec, kterým jsou potažené, a čeká, než jí otevřu.

Nedávno jsem měl na stole položené jakési papíry (píšou mi v jednom kuse nějaké banky a fondy, protože se ještě nenaučily mailovat). Přišla Čárka a jako obvykle svou půlsekundu využila rychlostí pěti metrů za sekundu na přesun od dveří na stůl. Stůl bývá většinou prázdný, tentokrát ale papíry klouzaly. Kočička hodila šílenou držku a setrvačností spadla ze stolu do palem a fíkusů. Blbé papíry od bank, měly by se naučit ty výpisy mailovat!

Takže pokud kočka zrovna nespí nebo se nemyje, vesele si skáče mezi vyvýšenými ostrůvky. Ze židle na stůl, ze stolu na postel, z postele na prkno, z prkna na topení, ze skříně na polici. Normálka. Akorát nedávno přestala žrát maso, které jí kupuju, protože bylo na zemi. Už jí ho musím dávat na stůl, protože se o ni trochu bojím, aby nepošla hlady. Když má ta svoje pravidla a tabu.

To jsou všechny příspěvky z měsíce prosinec 2019. Příspěvky z dalších měsíců jsou odkazované z archivu měsíců a z hlavní stránky deníčku.

E-mail: janovsky@gmail.com
Deníček https://yuhu.cz/denik/
Yuhůova stránka: https://yuhu.cz/